“Enerji Teknolojileri Yaz Okulu (ETY-2019): Yakıt Pili Teknolojileri” Gerçekleştirildi

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın desteği, Üniversitemiz ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin ortaklığı, Vestel Savunma Sanayi A.Ş. işbirliği ile üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Teknolojileri Yaz Okulu: Yakıt Pili Teknolojileri’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ile akademik personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Çelik gerçekleştirdi. Doç. Dr. Selahattin Çelik konuşmasında, “Yakıt pili dünya için oldukça önemli bir konu. Bunun neden ve ne için önemli olduğunu eğitim programımızda göreceğiz. Verimli bir eğitim programı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Akgül: KOP Bölgesi Potansiyeli İle Dikkat Çeken Bir Hale Geldi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ise yaptığı konuşmasında, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesinin Rüzgar enerjisi potansiyeli, Hidrolik Santral Barajları, Doğalgaz Çevrim Santralleri ve kömür potansiyeli ile ülkemiz enerji sektöründe son zamanlarda oldukça dikkat çeken bir hale geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Akgül konuşmasının devamında, enerji potansiyellerini  açığa çıkarmak ve bilimsel projelerle sektörü destekleyerek gençleri bu alanda yetiştirmek amacıyla KOP üniversiteleri olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktardı ve katılımcıları gelecek yıl Karaman’da ikincisi düzenlenecek olan “Enerji Verimliliği” programına davet etti.

Prof. Dr. Muhsin Kar: Üniversitemizin Bilimsel, Teknolojik Ve Beşeri Potansiyeli Ve Altyapısı Yakıt Pili Teknolojileri Çalışmalarına Uygun

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar programda yaptığı konuşmasında, üniversitemizin bilimsel, teknolojik ve beşeri potansiyeline ve altyapısına paralel olarak yakıt pili teknolojileri ile ilgili çalışmalara yoğunluk verdiklerini belirtti.

Enerji, öncelikli alanlarımızdan diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, üniversitemizin hem Yakıt Pilleri anlamında hem de Fotovoltaik Teknolojileri anlamında Türkiye’deki sayılı araştırma laboratuvarlarından birine sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanlarda çalışan akademisyenler ve gençler için düzenlenen etkinliğin, ortak çalışmalar yapılabilmesi adına oldukça önemli olduğunu aktardı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, konuşmasının son kısmında bilimin özverili bir çalışma gerektirdiğini söyledi ve yaz okulunun hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Programda Alanında Uzman Kişiler Tarafından Sunumlar Yapıldı

28 farklı üniversiteden, 14’ü Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 32 akademisyenin, 20 lisansüstü öğrencinin ve 71 lisans öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen programın ilk gününde, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selmin Ener Ruşen “Enerji Verimliliği ve Önemi” adlı sunumu ve Vestel Savunma Sanayi A.Ş.’den İbrahim Pamuk “Katı Oksit Yakıt Pili ve Reformer Teknolojileri” adlı sunumlarını, ikinci günde ise, Vestel Savunma Sanayi A.Ş.’den Prof. Dr. Sadıg Guliyev tarafından “Bor Hidrür Yakıt Pilleri” konulu sunumu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Kadırgan tarafından “PEM Yakıt Pilleri Sistem Teknolojileri” konulu sunum katılımcılarla paylaşıldı.

Yoğun katılım gösterilen programın üçüncü gününde, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Kadırgan’ın “PEM Yakıt Pilleri Hücre ve Stak Tasarımı, Karakterizasyon” adlı sunumu, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ise “Yakıt Pillerinde Enerji & Ekserjetik Yaklaşımlar ve Modellemeler” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

ETY-2019’un dördüncü ve son günündeki sabah oturumunda ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfur Öztürk “Hidrojen Depolama Yöntemleri ve Hidrojen Ayrıştırma” konulu sunumunu katılımcılar ile paylaştı. Programın son sunumunu Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Merkez Müdürü Doç. Dr. Bora Timurkutluk ve Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selahattin Çelik “Katı Oksit Yakıt Pili İmalatı ve Testleri” konusunda sunulan uygulamalı eğitimi ile gerçekleştirdiler.