Tıp Fakültemizden Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine Cihaz Desteği

Dünya genelinde yayılan ve ülkemizde de görülen Covid-19 salgını ile mücadele edilebilmesi için kişi, kurum ve kuruluşların ortak çalışmalarının oldukça önemli olduğu bugünlerde, Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önemli bir işbirliğine imza attı.

Bu işbirliği kapsamında, Üniversitemiz Tıp Fakültesi laboratuvarında bulunan ve Covid-19 virüsünü tanısında kullanılan RT PCR cihazı, Niğde halkına hizmet verilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine tahsis edildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ve Tıp Fakültemiz Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Selim Çınaroğlu ile Dr. Öğr Üyesi Kürşad Ramazan Zor’un katılımıyla Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmenin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Covid-19 salgının yayılmasının önlenmesinde testlerin büyük önem arz ettiğini bundan dolayı da tıp fakültemizde bulunan RT PCR cihazının, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kullanımına tahsis edilerek söz konusu testlerin daha hızlı ve doğru yapılmasına katkı sağlanacağı ve her zaman üniversite olarak Niğde’ye katkı sağlayacak her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Tıp Fakültemiz Dekan Yardımcılarından Dr. Öğr. Üyesi Selim Çınaroğlu ise açıklamalarında, RT PCR cihazının önemine değinerek “Küresel çapta bir sorun haline gelen Koronavirüsü (COVID-19) enfeksiyonunun teşhisinde günümüzde başlıca iki tanı yöntemi kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kan serumundaki virüse karşı antikor yanıtını belirlemeye dayalı bir testtir. Bu yöntem basit olmakla birlikte, bazı pozitif vakaları tespit edememesinden dolayı hassasiyeti henüz istenen düzeye erişmemiştir. Bununla birlikte, gerçek zamanlı polimeraz zincir rekasiyonu (RT-PCR) adı verilen bir teknik kullanılarak Koronavirüsü RNA'sının tespitine dayanan ve oldukça hassas bir ikinci yöntem de mevcuttur. Bu yöntemde genellikle ağız veya burun içinden alınan sürüntüdeki virüse ait özel bir RNA dizisinin varlığı tespit edebilir. Bu yöntemin güvenilirliği daha yüksektir ancak daha donanımlı ekip ve ekipman gerektirir. Bu ekipmanların başında da testte kullanılan RT-PCR cihazı gelmektedir” ifadelerini kullandı.