Üniversitemiz Kısmen Yüz Yüze Eğitime Başlıyor

Üniversitemiz Senatosu, pandemi kurallarına uygun olarak Rektörlük toplantı salonunda toplanarak gündemdeki maddeleri görüştü. Toplantı neticesinde, Üniversitemizin 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında birinci ve ikinci öğretim ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının eğitim-öğretimlerini; yüz yüze, uzaktan öğretim, karma ve hibrit eğitim yöntemlerini kullanarak yürütülebilmesine karar verildi. Böylelikle Üniversitemizde uygun görülen programlarda yüz yüze eğitimin başlayacağı müjdesi de verilmiş oldu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin yüz yüze eğitimi istediğini ve özlediğini ifade ederek başladığı açıklamalarında, “Üniversite olarak öğrencilerimize kavuşacağımız günleri özlemle bekliyoruz. Pandemi koşullarında bunun mümkün olmaması nedeniyle detaylı ve yoğun çalışma yaparak; akademik birim, bölüm/program, uygulamalı dersler ve sınıflar bazında konuyu ele alarak ve son bir hafta içerisinde dört toplantı gerçekleştirerek öğrencilerimizin ve personelimizin sağlığını da riske atmadan en uygun kararı almaya çalıştık. Aldığımız bu kararların Üniversitemize ve Niğde’ye hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tüm Akademik Birimlerin Eğitim-Öğretim Yöntemleri Belirlendi

Üniversitemiz Senatosunun gerçekleştirdiği toplantıda akademik birimlerde bölüm ve programların teorik ve uygulamalı derslerin eğitim öğretim yöntemlerinin hangi çerçevede yürütüleceği de dair karara ilişkin detaylar aşağıda verilmiştir;

1.Eğitim Fakültesi: Bütün bölümlerde/anabilim dallarında bütün dersler (Öğretmenlik Uygulaması ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmada Alan Çalışması dersleri hariç) uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

Öğretmenlik Uygulaması ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmada Alan Çalışması derslerinin yürütülmesi hususunda ilkelerin belirlenmesinde birim kurulları yetkilidir.

2.Fen Edebiyat Fakültesi: Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Sanat Tarihi, Matematik, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Sosyoloji bölümlerinin bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

Biyoloji, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya bölümlerinin teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Bu bölümlerdeki tamamen veya kısmen uygulamalı derslerin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

3.Güzel Sanatlar Fakültesi: Resim Bölümü 2. sınıflarının bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır.

Resim ile Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinin 1. sınıflarının teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Bu sınıfların tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

4.İktisadi ve  İdari Bilimler Fakültesi: Bütün bölümlerde dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

5.İletişim Fakültesi: Bütün bölümlerde dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

6.İslami İlimler Fakültesi: Bütün bölümlerde dersler (Öğretmenlik Uygulaması hariç) uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

Öğretmenlik Uygulaması dersinin yürütülmesi hususunda ilkelerin belirlenmesinde birim kurulları yetkilidir.

7.Mimarlık Fakültesi: Bütün bölümlerin 1., 2.ve 3. sınıfların derslerinin uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır.

Mimarlık Bölümünün 4. sınıfının teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Bu sınıfın tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

8.Mühendislik Fakültesi: Bütün bölümlerdeki derslerin yüz yüze, uzaktan öğretim, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

9.Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi: Bütün bölümlerde 1., 2. ve 3. sınıfların bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır.

Bütün bölümlerde 4. sınıfların teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Bu sınıfların tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

10.Tıp Fakültesi: Teorik dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Tamamen veya kısmen uygulamalı derslerin ise yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

11.Spor Bilimleri Fakültesi: Bütün bölümlerde teorik dersler (Öğretmenlik Uygulaması dersi hariç) uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Tamamen veya kısmen uygulamalı derslerin ise, yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

Öğretmenlik Uygulaması dersinin yürütülmesi hususunda ilkelerin belirlenmesinde birim kurulları yetkilidir.

12.Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı: Bütün bölümlerde dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

13.Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu: Sağlık Yönetimi Bölümünün bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır.

Hemşirelik Bölümünün bütün sınıflarındaki teorik dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir. Bu bölümün 2., 3. ve 4. sınıflardaki bütün dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Bu bölümün 1. Sınıf müfredatında yer alan tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma ve hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

Ebelik Bölümünün bütün sınıflarındaki teorik dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir. Bu bölümün 2. ve 4. sınıflardaki bütün dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Bu bölümün 1. ve 3. sınıf müfredatlarında yer alan tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma ve hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

Bütün bölümlerde staj uygulamalarının şeffaf ve denetlenebilir şekilde yürütülmesi hususunda birim kurulu yetkilidir.

14.Yabancı Diller Yüksekokulu: Hazırlık programındaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

15.Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Bütün anabilim dallarındaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

16.Fen Bilimleri Enstitüsü: Bütün anabilim dallarındaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

17.Sosyal Bilimler Enstitüsü: Bütün anabilim dallarındaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

18.Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Bütün anabilim dallarındaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

19.Bor Halil-Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu: Bütün programlardaki dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

20.Bor Meslek Yüksekokulu: Bütün programlar teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Bütün programlardaki tamamen veya kısmen uygulamalı derslerin ise, yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

21.Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu: Bütün programlardaki (Aşçılık Programı hariç) dersler uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

Aşçılık programının teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Bu programdaki tamamen veya kısmen uygulamalı derslerin ise, yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerinden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

22.Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu: Bütün programlarda 1. Sınıfların bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir.

Bütün programlarda 2. Sınıfların teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Bu sınıfların tamamen veya kısmen uygulamalı derslerinin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

23.Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Bütün programlarda 1. Sınıfların bütün dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır.

Bütün programlarda 2. Sınıfların teorik dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacaktır. Tamamen veya kısmen uygulamaları derslerin yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir. 

24.Ulukışla Meslek Yüksekokulu: Bütün programlardaki derslerin yüz yüze, uzaktan öğretim, karma veya hibrit yöntemlerden biriyle yürütülmesi hususunda birim kurulları yetkilidir.

Ayrıca Üniversitemiz Senatosu;

  • Bütün akademik birimlerde Ortak zorunlu derslerin uzaktan öğretim yöntemiyle yapılmasına,
  • Yüz yüze, karma veya hibrit yöntemlerle yürütülmesi kararlaştırılan derslere öğrencilerin katılım durumu veya pandemiyle ilgili gelişmeler dikkate alınarak birim yönetim kurulu kararıyla derslerin eğitim-öğretim yönteminde değişiklik yapılabilmesine,
  • Akademik birimlerin derslere ilişkin kararlarının Rektörlüğe bildirilmesine ve alınan kararların 26 Şubat 2021 tarihine kadar birimlerin web sayfasında duyurulmasına,
  • Salgın endişesi veya barınma dolayısıyla eğitimlere devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma haklarından yararlandırılmasına,
  • Pandemi ile ilgili gelişmelere bağlı olarak yetkili birimlerin önerileri olması durumunda, dönem içinde eğitim-öğretim yöntemlerinin yeniden değerlendirilebileceğine de oy birliğiyle karar verdi.