Üniversitemizin Paydaş Olduğu "Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme Projesi" Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan üniversitemizin de paydaşları içinde yer aldığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK KAMAG-1007 "Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme Projesi"nin tanıtım toplantısına katıldı.

“Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme” başlıklı proje “Gen havuzu oluşturulması, karakterizasyonu ve klasik ıslah çalışmaları”, “Biyoteknolojik ıslah çalışmaları”, “Biyotik ve abiyotik ıslah çalışmaları” ve “Kalite analizlerinin belirlenmesi” olmak üzere 4 ana iş paketinden ve 25 alt iş paketinden oluşuyor.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün proje çağrı şartları gereği Proje Yönetici Kuruluş (PYÖK) ve Proje Yürütücü Kululuş (PYK) olarak yer aldığı projede, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Nadide Tohum A.Ş. Proje Yürütücü Kuruluş (PYK) olarak yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı 5 Araştırma Enstitüsü ve 7 Üniversite’den toplamda 35 araştırıcının görev aldığı projenin nihai hedefi, kışlık sebze üreticiliğinde yerli hibrit çeşitlerin sınırlı sayıda olduğu proje kapsamındaki sebze türleri için ülkemizin tohumda dışa bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunmaktır.

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği’nden Dr. Öğr. Üyesi Ali Fuat Gökçe, projede üniversitemiz adına yürütücü, Doç. Dr. Z. Neslihan Öztürk Gökçe ise alt iş paketi lideri olarak, soğan ve havuç ıslahı çalışmalarında görev aldılar. Dr. Öğr. Üyesi Ali Fuat Gökçe 4 ana iş paketinden birine yürütücü, 3 alt iş paketine lider, 8 alt iş paketine ise araştırmacı olarak destek verirken, Doç. Dr. Z. Neslihan Öztürk Gökçe ise 2 alt iş paketinde lider, 4 alt iş paketinde araştırmacı olarak yer aldı. Dr. Öğr. Üyesi Ali Fuat Gökçe, University of Wisconsin, Madison A.B.D.’de başlattığı yerli soğan ıslah çalışmalarını daha ileri seviyeye taşıyarak, proje kapsamında geliştirilen soğan çeşitlerinin iç ve dış pazarda çifçilere ulaşması için çalışmalarına devam edecek.

Tanıtım toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Yerli ve Milli Tohum” vurgusu yaparak, “Üniversitemizde her alanda olduğu gibi öncelikli alanlarımız olarak belirlediğimiz gıda ve tarım alanında da yerli ve milli tohum üretme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz, bölgemizin ve ülkemizin yerli ve milli tohumunun korunması ve çeşitlendirilmesi bağlamında önemli genotip çalışmalarında bulunuyor. Kaliteli ve yüksek verimli tohumu elde etmek için yapılan bu çalışmalar ile tohumculuk sektörüne de kaydadeğer bir katkı sağlanmaktadır” dedi.

Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin film gösteriminin de yapıldığı törende, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuşmaların ardından projede yer alan paydaş kurumların temsilcilerine plaket takdim etti.