Fakültemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği Lisans Programlarına EUR-ACE® (EURopean ACcredited Engineer) etiketli uluslararası akreditasyon verildi.


Üniversitemiz Üst Yönetiminin Akreditasyonu Üniversitemizin bütün programlarına yayma amacı kapsamında, Fakültemiz Yönetimi olarak en öncelikli konular arasında gördüğümüz MÜDEK akreditasyon süreci için “Elektrik-Elektronik Mühendisliği” ve “İnşaat Mühendisliği” Öğretim Elemanlarımızın çok değerli destek ve katkılarıyla Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği Lisans Programlarımıza EUR-ACE® (EURopean ACcredited Engineer) etiketli uluslararası akreditasyon verildi. Programlarımıza hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ve Yönetimine olmak üzere Fakülte Yönetimimizle birlikte sürece doğrudan olumlu katkı sağlayan;

 

-Elektrik Elektronik Mühendisliği Programından Dr. Öğr. Üyesi Kamil Fatih Dilaver (Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Yasemin Altuncu, Dr. Öğr. Üyesi Salim Çınar, Dr. Öğr. Üyesi Zühra Karaca ve Öğretim Görevlisi İbrahim Yücel ve Araştırma Görevlilerimize,

-İnşaat Mühendisliği Mühendisliği Programından Prof. Dr. Mustafa Sarıdemir (Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Ersin Aydın, Doç. Dr. Fridevs Uysal ve Araştırma Görevlilerimize,

-Komisyonlarda görev alan Öğretim Elemanlarımıza,

-Fakültemiz programlarının akreditasyon süreçlerinde geçmişte emeği olan Yönetici ve Öğretim Elemanlarımıza,

teşekkür ederiz.

 2023 Yılı Akreditasyon Kararları (Yayım tarihi: 01.07.2023): https://www.mudek.org.tr/tr/akredit/akredite2023.shtm

 MÜDEK nedir?

MÜDEK’in Açılımı: Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğidir.

Müdek, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

 MÜDEK Akreditasyonu nedir?

Müdek tarafından belirlenen ölçütlerin akreditasyon için başvuran mühendislik programlarınca karşılanması neticesinde MÜDEK tarafından verilen bir Uluslararası Eğitim denkliği/eşdeğerliği belgesidir.

 MÜDEK Akreditasyon ölçütleri

Müdek Akreditasyonuna başvuran bölümler 10 adet farklı ölçüt üzerinden değerlendirilmektedirler. Bunlar sırasıyla;

Ölçüt 1. Öğrenciler

Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları

Ölçüt 3. Program Çıktıları

Ölçüt 4. Sürekli İyileştirme

Ölçüt 5. Eğitim Planı

Ölçüt 6. Öğretim Kadrosu

Ölçüt 7. Altyapı

Ölçüt 8. Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar

Ölçüt 9. Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri

Ölçüt 10. Programa Özgü Ölçütler

EUR-ACE nedir?

EUR-ACE®, yüksek kaliteli mühendislik eğitim programlarını tanımlayan belirli standartları barındıran bir çerçeve ve akreditasyon sistemidir. Belirlenen standartlara ulaşan mühendislik programlarına EURopean ACcredited Engineer Etiketi verilmektedir.

Mühendislik eğitim programları akreditasyonu için belirli standartları barındıran bir standartlar kümesidir. Bu eğitim standartlarını ulaşan mühendislik programlarına bu etiket verilmektedir.

2009 yılında MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı tarafından akredite edeceği mühendislik programlarına EUR-ACE etiketi vermek için yetkilendirilmiştir. Avrupa’da bu konuda yetkilendirilen 7inci ajanstır.

EUR-ACE ETİKETİNİN MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARI İÇİN FAYDALARI NELERDİR?

  1. EUR-ACE ® etiketi ile mühendislik programları, hem Avrupa standartlarına hem de uluslararası yüksek standartlara sahip olduklarını belgelerler, böylece Avrupalı işverenler tarafından tanınmaları da güvence altına alınmış olur.
  2. EUR-ACE ® diğer Yükseköğretim Kurumlarına yapılan Master ve Doktora programlarına başvuruları kolaylaştırır.
  3. Mühendislik mesleğinin düzenlendiği ülkelerde EUR-ACE ® etiketli programlar Kayıtlı veya Yeminli mühendis olmak için gerekli olan eğitim gereksinimlerini karşılamaktadır.
  4. Mesleki Yeterlilik tanınması üzerine, AB Direktifi tarafından teşvik olarak EUR-ACE ® etiketli bölümlerin lisansüstü hareketliliğini kolaylaştırılmıştır.
  5. EUR-ACE ® FEANI (European Federation of Natinonal Engineering Assosication) tarafından profesyonel kart gibi teşvik edilen bir eğitim standardıdır.
  6. EUR-ACE ® etiketli programlar FEANI’nin Eur Ing başlıklı eğitim gereksinimleri listelerinde otomatik olarak yer almaktadır.