Üniversitemizde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü Programı Gerçekleştirildi

Üniversitemizde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla “18 Mart Çanakkale Zaferinin Tarihsel Süreci Konferansı” ve “Çanakkale Zaferi Temalı Müzik Dinletisi” gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türk Musikisi Devlet Konservatuvarımız Öğretim Elemanlarının dinletisi ve Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülin Öztürk’ün verdiği konferans ile gerçekleşen programa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Çiçek, Genel Sekreter Vekilimiz Abdulgani Özkan, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.
“Çanakkale Zaferi, Kutlu Mazimizin İftihar Vesikasıdır”
“Çanakkale Geçilmez” adlı sinevizyon gösterisiyle başlayan programın açılışında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, konuşmasına “Tarihi şan ve şerefle dolu aziz milletimiz, 109 yıl önce bugün bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha ilan ettiği destansı bir zafer kazanmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde emperyalist itilaf devletlerine karşı elde edilen bu zafer, kutlu mazimizin iftihar vesikasıdır.” ifadeleri ile başladı.
Çanakkale’nin sadece bir toprak mücadelesi olmadığına, bir milletin var olma mücadelesini ifade ettiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale iş birlikçi emperyalist devletlerin sömürgeci emellerine karşı verilen vatan mücadelesinin ifadesidir. Çanakkale, bir metrekare toprağa 5000 mermi çekirdeğinin ve beş litre kanın döküldüğü yerdir. Merminin mermiyi havada yardığı diyar olan Çanakkale, 252 bin vatan evladının şehadet mertebesine ulaştığı destansı bir mücadelenin adıdır. Bu vesile ile kutlu vatan toprakları için kendini feda eden ecdadımızın aziz hatıralarını hürmet ve hayranlıkla yâd ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Çanakkale Deniz Zaferi’nde ve tarih boyunca vatanımız ve bayrağımız için canlarını hiçe sayan tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve tazimle anıyor; bu anlamlı programımızda emeği geçenlere ve katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.”
“Çanakkale Kahramanlık ve Fedakârlık Mücadelesidir”
Programda “Çanakkale’nin Tarihsel Süreci” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Gülin Öztürk ise konuşmasına, “Dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasını teşkil eden, uluslararası güç dengelerini tamamen değiştiren, Türk milletinin tarihi akış üzerinde belirleyici bir rol oynamasını sağlayan, İstiklal Savaşı’mızın ön sözü mahiyetinde olan kahramanlık ve fedakârlık mücadelesidir Çanakkale Zaferi.” diyerek başladı.
Çanakkale Muharebelerinin dünya tarihinde eşine ender rastlanan deniz ve kara savaşlarından biri olduğunu belirten Öztürk, “Bu savaş, siyasi açıdan birçok emelin, ihtirasın, idealin düğümlendiği, askerî açıdan insan gücünün, azminin, inancının yanı sıra alet ve teçhizatın yeterince denge kuramadığı, vatanını korumak ile saldırıda bulunmak isteyenlerin karşı karşıya geldiği bir savaştır. Evet, 1071’de Alparslan’la Anadolu’da simgeleşen ve 10 yıl sonra 1081’de Çaka Bey’le Adalar Denizi’ndeki Türk hakimiyetinin Anadolu’da sona erdirilmek istenmesinin en yeni ve en önemli denemesidir Çanakkale Savaşı.” dedi.
Program, teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.